diumenge, 12 d’octubre del 2008

Audacity i formats de so



L´altre dia a classe vam utilitzar l´Audacity, una aplicació de codi obert i gratuïta per editar so a l´ordinador. Per exemple, podem gravar la nostra veu i modificar-la, posar-li una cançó de fons, etc... Un cop hem realitzat un projecte, tenim dues formes de guardar-lo. En primer lloc, podem guardar el treball fet en el format de l´Audacity. Aquesta opció ens genera un arxiu que més tard podem tornar a editar per continuar amb la nostra feina, però no servirà com a fitxer d´audio per escoltar, per exemple, en un reproductor portátil de música. L´altre opció que tenim és exportar-lo a un format d´audio, i tenim diverses opcions. Una d´elles és el WAV, un format d´audio sense compressió. Té una bona qualitat, però al no utilitzar comprensió els arxius que generem són massa grans i en aquest sentit és poc pràctic. Les altres opcions són el mp3 i l´Ogg Vorbis, que tenen compressió i ocupen menys, tot i que tenen una petita pèrdua de qualitat.

El mp3 el coneix tothom, és el format de so amb compressió més extès a Internet. Això és degut a les xarxes d´intercanvi d´arxius peer-to-peer, ja que gràcies a que ocupa poc espai en disc és molt ràpid de descarregar. El gran problema del mp3 és que es un format propietari, té patents i per utilitzar determinats códecs cal pagar royalties.

L´ogg vorbis és un format que va sorgir com a resposta al mp3, es lliure, gratuït i no té patents. El concepte és similar al mp3, però a banda de ser lliure, tècnicament ofereix una millor qualitat. Per exemple, si exportem un projecte de l´Audacity a mp3 i a ogg vorbis, la versió en format ogg vorbis ocuparà menys espai oferint la mateixa qualitat.


Degut a temes de patents i de qualitat recomano utilitzar l´ogg. A més a més, com a futurs mestres i des de el punt de vista de l´escola ens estalviarem problemes si publiquem els nostres treballs en un format lliure de patents. L´únic desavantatge és que, tot i que la majoria de reproductors de mp3 soporten aquest format, no ho fan tots encara. Quant a reproductors de música d´ordinador la inmensa majoria ho fan sense problemes. Per acabar us deixo un reproductor d´audio i video d´ordinador molt recomenable de codi obert, i les instruccions per poder escoltar ogg vorbis al Windows Media Player ( recomano molt més utilitzar l´altre reproductor)

VLC - Reproductor multimèdia lliure
Instruccions per escoltar ogg vorbis al Windows Media Player