dijous, 15 de gener del 2009

Alternatives de codi obert a programes de pagament

En altres entrades del blog he parlat de programari lliure, centrant-me molt en Firefox i el sistema operatiu Linux. Però no només tenim aquestes alternatives al software privatiu, en aquest cas alternatives a l' Internet Explorer i el Windows, també n' hi ha moltes més i us vull donar una llista per tal que os sigui fàcil poder identificar els programes més comuns amb les seves alternatives. Segur que a l' escola us serà de molta utilitat:


Alternatives a Microsoft Office:

OpenOffice.org:

És l' alternativa a Microsoft Office més coneguda que hi ha. És una suite completa d' ofimàtica amb les mateixes funcionalitats que el Word ( editor de text, full de càlcul i presentacions ) i és compatible amb el format .doc, tot i que ho recomano sempre utilitzar formats lliures de patents com l' odt. Per al 99% de les situacions us farà el mateix servei o millor, i no haureu de pagar llicències cares o crackejar el Word amb els riscos que comporta.



AbiWord:

Una altre alternativa a Office però menys complet. AbiWord és només un editor de text, però el seu avantatge és que ocupa molt poc espai i necessita molt poca memoria per funcionar. És molt adequat en cas que no necessitem totes les funcionalitats d' Office o tinguem un PC molt antic que no té prou potència per treballar amb Office.



Alternatives a Nero:

Nero és un programa utilitzat per grabar CD' s majoritariament. Per la majoria de gent és molt millor utilitzar una alternativa lliure, ja que aquest programa és car i massa pesat en termes de recursos per lo que normalment fa la gent amb ell.

Infrarecorder:

Alternativa a Nero per grabar Cd' s, DVD' s, etc... Ocupa molt poc espai, consumeix pocs recursos i és lliure. A més a més, és molt fàcil d' utilitzar.



Alternatives a Photoshop:

Gimp:

Gimp és un programa lliure alternatiu a photoshop ( que costa 649$ ) i té totes les funcionalitats que té aquest. Exporta a una gran quantitat de formats d' imatge, i pot treballar amb el format natiu de Photoshop. L' única contra que té és la interfície, molt diferent a la de Photoshop i una mica complicada si estàs acostumat a l' altre programa, però existeix una versió de Gimp que té l' interfície de Photoshop i soluciona aquest problema d' adaptació, la teniu aquí.



Alternatives a 3DMax:

Blender:

És un programa que serveix per fer modelatge en 3 dimensions. És igual de complet que 3D Max ( s' utilitza a nivell professional) i a més a més és gratis, contra els 3000€ que costa una llicència de 3DMax.



Alternatives a Illustrator:

InkScape:

Illustrator és un programa per fer dibuixos vectorials, i el seu format és el SVG. InkScape ens ofereix les mateixes possibilitats sense haver de pagar ( Illustrator costa 600$) Aquest programa personalment el vaig utilitzar per fer uns treballets de l' escola i el recomano especialment.